"Okullar: Geleceğin Ortakları" girişimini Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier hayata geçirdiği bu girişimi Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından koordine edilmekte ve Yurtdışı Eğitim İşleri Merkezi (ZfA), Goethe Enstitüsü, Kültür Bakanları Konseyi'nin Pedagojik Değişim Hizmeti Birimi (PAD) Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından yönlendirilmekte ve bu kurumlar tarafından uygulanmaktadır. Gelişim Koleji 8 yıldır PASCH okuludur ve PASCH etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
AP Programı öğrencilere daha lisedeyken üniversite seviyesindeki dersleri alma ve bu derslerden üniversitede muaf olma imkanını sağlar. Özellikle öğrencilerin yurt dışı üniversite başvurularında onları diğer öğrencilerden ayırt edecek ve avantaj sağlayacak bir programdır. Yurt dışı üniversitelerinin kabul aşamasında öğrencilerin AP dersi alıyor olmaları ve yıl sonunda AP sınavlarına girmeleri bu öğrencilerin diğer öğrencilere göre üniversiteye daha hazır olduğunu gösterir. Çünkü lisedeyken üniversite seviyesinde ders almışlar ve sınavına girerek geçmişlerdir. Gelişim Koleji'nde 4 yıldır AP dersi verilmektedir.
AP (Advanced Placement), üniversitelerin birinci sınıflarında okutulan derslerin lisede 11. ve 12.sınıflarından alınmasına yönelik bir sistemdir. Türkiye’de bazı vakıf üniversitelerinde üniversite sınavı haricinde burs kazanma hakkı ve ders muafiyeti hakkı, Dünya’daki üniversitelerde ise kayıt kabul hakkı için çok önemli bir kriterdir. Okulumuzda, Calculus BC, Chemistry, Physics BC, Biology, World History, Human Geography, English Literature, Micro-Macro Economy dersleri verilmektedir. Bu derslerin sınavları da okulumuzda yapılmaktadır.
ACT(American College Testing), aynı SAT gibi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelere başvuran öğrencilerin seviyelerini tespit etmek için 1959’dan beri sunulan standardize bir test. Özellikle son on yıllık süreçte popülaritesi gittikçe artan ACT, 2011 senesinde sınavı alan öğrenci sayısında SAT’yi geride bırakmayı başardı. Okulumuz İzmir’deki tek ACT sınav merkezi olarak 22 Ekim tarihinden yapılan sınavla birlikte öğrencilere hizmet vermeye başladı. Böylece öğrencilerimiz, yurt dışında bir üniversiteden kabul almak için gerekli olan tüm sınavlara kendi okullarında girme avantajını da yakalamış oldular.
College Board 1900'de kurulan kar amacı gütmeyen tüm dünyada 6000’den fazla üniversitenin üye olduğu bir sistemdir. ABD merkezli College Board eğitimde mükemmelik ve eşitliği teşvik etmeye adanmış bir kuruluştur. CB akredite okulların eğitim programını onaylar. Böylece College Board üyesi okullardan yurt dışındaki üniversitelere kayıt kabulü almak daha kolaydır.
Uluslararası geçerliliği olan ingilizce seviye sınavlarında biri de IELTS'dir. Gelişim Koleji'ndeki ingilice eğitimi 9.sınıftan itibaren IELTS temelli verilmektedir. Okulumuz IELTS test merkezi olduğu için 10.ve 11. sınıfta okulumuz öğrencileri IELTS'e girmektedirler.
Akademik yeterliliklerimiz, ilkokul düzeyinden ortaokul ve lise düzeyine kadar olan öğrenciler için tasarlanmıştır. Öğretimi kolay ve sunulması esnek olmasının yanında, çok değerli öğrenme deneyimleri sunmaktadır.Türkiye'deki uluslararası profile sahip okullar, aşağıdaki programları İngilizce olarak uygulayabilirler: Okulumuz 3 yıldır Edexcel GCSE dersleri vermektedir. Öğrencilerimiz isterlerse bu derslerden seçmeli olarak alabilirler.
Edexcel Uluslararası GCSE (Genel Orta Öğretim Sertifikası) (14 ile 16 yaşları arasındakiler için önerilmektedir)
Sunduğumuz 40'a yakın Edexcel Uluslararası GCSE (Genel Orta Öğretim Sertifikası) ders yeterlilikleri, 14 ile 16 yaş arasındakilere yöneliktir ve öğrencinin etkin katılımını sağlayan öğrenme ortamına olanak vermesi ile bilinmektedir.küresel ölçekte tanınırlığı olan Edexcel Uluslararası GCSE'ler, GCE (Genel Eğitim Sertifikası) A seviyeleri, BTEC (İşletme ve Teknoloji Eğitim Konseyi) veya iş hayatı dahil olmak üzere, öğrencilerin gelecekteki çalışmalara hazırlanmaları için tasarlanmış olup, dünyanın her yerindeki öğrenciler için eşsiz gelişim ve sertifikasyon olanakları yaratmaktadır.
Edexcel GCE AS / A Levels (Genel Öğretim Sertifikası)Edexcel International Advanced Levels (16 ile 19 yaşları arasındakiler için önerilmektedir)
Edexcel GCE AS / A Level ve International Advanced Levels yeterlilikleri, üniversitede öğrenim görmek üzere seçilen alana yönelik eğitim almak veya belli bir sektörde çalışmak amacıyla geniş ölçekli bir eğitim altyapısı sağlamak için tasarlanmıştır. İki yıllık çalışmanın sonunda kazanılan bu prestijli yeterlilikler dünya çapında geçerliliğe sahiptir. Başta İngiltere olmak üzere Kanada, ABD ve Avustralya'dakilerin yanısıra dünyada önde gelen üniversitelerde eğitim alma fırsatı sağlamaktadır.
General Certificate of Education Advanced Level adı verilen GCE Advanced Level ve daha genel adı ile bilinen A Level, İngiltere eğitim sisteminde lise seviyesinde ve üniversite oncesi eğitim alan 16-19 yaşındaki öğrencilere sunulan eğitimdir. 2 yıllık eğitimden sonra öğrenci aldığı dersler ile ilişkili olan bölümleri sunan üniversiteye direkt geçebilir.Hangi Ülkelerde Geçerlidir? Bu programı en çok Ingiltere ve Ingiliz eğitimine yakın olan Avustralya ve Yeni Zelanda tanımaktadır. Ingiltere'de A Level tamamlayan ögrenciler diğer tüm İngiltere üniversitelerinin yani sıra Oxford, Cambridge gibi Ingiltere'nin en koklu üniversitelerinde de eğitim alma sansini elde ederler.
Almanya’da Bavyera eyaleti devlet üniversiteleri olan FHWS-Würzburg Schweinfurt ve İzmir Gelişim Koleji arasında yapılan ortak anlaşma ile öğrencilerimize her yıl üniversiteye doğrudan geçiş hakkı ve bu üniversitelerin yoğun talep gördüğü zamanlarda öğrencilerimize öncelik tanınması hakkı sağlandı. Okulumuzdaki 2.Yabancı Dil Almanca eğitimi ile B2 seviyesine ulaşan tüm öğrencilerimizin 11.sınıftan itibaren başvuru hakkı bulunmaktadır.
Sürece odaklı yaratıcı problem çözme teorisini temel alan Destination Imagination (DI), gençlere yaratıcılık, eleştirel düşünme, takım içinde çalışabilme, zamanı en iyi şekilde kullanma ve problem çözme becerileri kazandırmayı amaçlayan bir programdır. Her takımda 4-7 kişi ortalama 10 hafta tiyatro, mimari, doğaçlama, bilim veya teknik odaklı bir takım yarışması üzerinde çalışır ve bir çözüm hazırlarlar. Takımlara hızlı düşünmeyi, karar vermeyi ve kararını uygulamayı öğreten anlık yarışmaların da icra edildiği DI, gençlere hayatları boyunca kullanacakları becerileri güvenli bir ortamda ve eğlenceli bir şekilde kazandırmak, dünya gençliğinin yaratıcılığını ulusal ve uluslararası yarışmalar yoluyla geliştirmek üzere organize olmuştur.
ISTA (International Schools Theatre Association), gençler, öğretmenler ve sanatçılar için İngiltere’nin güney batısında merkezi bulunan uluslararası bir sanat organizasyonudur.ISTA dünyamızın geleceğinin, kendine güvenli, uluslararası bakış açısına sahip, işbirliğine açık ve farklı kültürlere saygılı gençlerin güçlenerek, dünyamızın gidişatını sorumlu bir şekilde değiştirmesine bağlı olduğunu düşünmektedir. Bu süreç ISTA’nın katkısıyla daha hızlı ve başarılı olacaktır. Bu kuruluş dünyanın her köşesinden genci, sanatçıyı ve öğretmeni bir araya getirerek ‘tiyatro’ fenomenini öğrenmelerini, yaratmalarını ve deneyimlemelerini sağlamayı hedefler.Eğitimciler bu misyonun başarıya ulaşmasında çok etkili bir rol oynamaktadır.
Gelişim Koleji’nde sürdürülmekte olan Model United Nations (MUN) çalışmaları, öğrencilerimizin önemli dünya meseleleri konusunda bilgi sahibi olmalarını ve araştırma, tartışma ve yazma yoluyla bu meselelere gerçekçi çözümler bulabilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. MUN çalışmalarının üyeleri, küresel ısınma, kaybolan yağmur ormanları, gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluk gibi dünya meselelerini araştırarak çalışırlar. Resmi dili İngilizce olduğundan MUN programı, kazanmış oldukları dil becerilerini son derece üst düzey konularda kullanma olanağı bulan öğrencilerimizin İngilizcelerinin hızla gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Gelişim Koleji'ndeki İtalyanca eğitimi 4.sınıftan itibaren verilmektedir. 9.sınıftan itibaren haftada 5 saat İtalyanca dersi verilmektedir. Öğrencilerimiz İtalyanca dersinde CILS-A1, A2, B1, B2 sınavlarına hazırlanmaktadır. Üniversiteyi İtalya'da okumak isteyen öğrencilerimiz için İtalya'da işbirliğinde olduğumu Üniversiteler ile görüşülmekte ve oradaki fakülteler hakkında rehberlik hizmeti verilmektedir.
Gelişim Koleji'ndeki ikinci yabancı dil Almanca eğitimi 4.sınıftan itibaren verilmektedir. 9.sınıftan itibaren haftada 5 saat Almanca dersi verilmektedir. Öğrencilerimizi Almanca dersinde FIT-A1 ve A2, Start Deutsch B1 ve B2 sınavlarına hazırlamaktadırlar. Okulumuzdaki 2.Yabancı Dil Almanca eğitimi ile B2 seviyesine ulaşan tüm öğrencilerimizin 11.sınıftan itibaren FHWS-Würzburg Schweinfurt Üniversitesine doğrudan geçiş hakkı bulunmaktadır.
Learning with the world, not just about it ... |
iEARN is a non-profit organization made up of over 30,000 schools and youth organizations in more than 130 countries. iEARN empowers teachers and young people to work together online using the Internet and other new communications technologies. Over 2,000,000 students each day are engaged in collaborative project work worldwide.
iEARN International is registered as an NGO in Spain and has an international office in Callus, Spain.
Since 1988, iEARN has pioneered on-line school linkages to enable students to engage in meaningful educational projects with peers in their countries and around the world.
The iEARN Assembly is the decision-making body of iEARN International. The Assembly discusses and makes decisions on issues - both online throughout the year and at an annual meeting held in conjunction with the iEARN International Conference in July.
ÇOCUKLARDA ÇEVRE UYUMU PROJESİ
“Eco-Schools Projesi” uluslararası nitelikte olup, 23 ülke ve toplam 7040 ilköğretim okulunda uygulanmaktadır. Amacı çocuklarda çevre bilincinin gelişmesini sağlamaktadır. Proje, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) koordinasyonunda yürütülmektedir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), ülkemizi temsilen 1993 yılında FEE'ye üye olmuştur; 1995 yılında da "Eco-Schools Projesi" TÜRÇEV koordinasyonunda ülkemizde uygulanmaya başlamıştır.
Günümüzde çevre konusu büyük önem kazanmıştır ve "sürdürülebilir çevre" kapsamında, yaşamımızın her kesiminde etkili olmaktadır. Bu nedenle çevrenin korunabilmesi için bilinçli genç nesile ve topluma ihtiyaç vardır ve Eco-Schools Projesi ayrı bir anlam taşımaktadır.
Ülkemizde "Eco-Schools Projesi", 143 İlköğretim Okulunda uygulanmaktadır. Çocuklarda çevre bilincini geliştirmeyi amaçlayan bu projeye üye olup programın öngördüğü biçimde en az bir öğretim yılı çalışmış olan okullar belirlenen hedeflere ulaştığı takdirde iki yıllığına Yeşil Bayrak ile ödüllendirilirler.
Doğal hayatı korumayı ve geliştirmeyi yaşam biçimi haline getirmiş olan Gelişim Koleji, 1999 yılında Eco-School projesine üye olmuştur. Çevre ile ilgili yaptığımız çalışmalar sonucunda 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 ve 2015 yıllarında "YEŞİL BAYRAK" ödülü aldık.
Çevreyi koruma ve geliştirme çalışmalarımız Gelişim Koleji varolduğu sürece devam edecektir.
TÜLİN KEBENÇÜ
Gelişim Koleji Bilgisayar Öğretmeni
Eco-Okullar Koordinatörü
YENİ COMENIUS PROJEMİZ: KIDS COOKING
Okulumuzun dahil olduğu uluslar arası platformlardan biri olan Comenius dahilinde yeni bir projeye başladık. Kids Cooking adı altında gerçekleşecek proje için okulumuzda yapılan ön toplatıya; Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Fläming Grundschule’nin temsilcileri ve Rusya’nın Sayanogorsk kentinde bulunan School 2’nun katıldılar. Projenin detaylarını belirlemek ve başvuru formunu doldurmak için okulumuzu ziyaret eden Comenius temsilcileri; bazı derslere girerek öğrencilerimizle sohbet ettiler. Öğrencilerimiz okul temsilcilerine Rusya ve Almanya’daki okullar, şartlar ve öğrencilerle ilgili sorular sorarak bilgi aldılar.
11-12 yaş grubu öğrencilerimizin katılacağı “Kids Cooking” adlı proje, öğrencilerin geleneksel yemekler ve yiyecekler araştırmaları ve bu araştırmalarını diğer ulusların okullarını ziyarette paylaşmalarını kapsıyor. Öğrenciler, bu proje dahilinde yaptıkları araştırmaları tanıtacak özel organizasyonlarda bir araya gelecekler…
Proje sonunda öğrencilerin çalışmalarından oluşan bir yemek kitabı hazırlanacaktır.
Yeni Comenius Projemiz
Kid’s Cooking 2011-2012
2011-2012 Eğitim Yılında yeni bir Comenius Projemiz oluyor “Kids cooking”. İlköğretim öğrencilerimizin katılacağı bu projede temel konu yemek!
Şimdilik Alman ve Rus ortaklarla çalışılacak projeye bir de İspanyol bir partner okulun katılması için görüşmeler yapılıyor.
Projemizin planlaması için hazırlık ziyaretleri Alman ve Rus öğretmenler tarafından 18 Ekim 2011 tarihinde yapılacak. 5 gün sürecek toplantıda yabancı öğretmenler okulumuzu tanıyacak ve proje ile ilgili tüm planlamalar tamamlanacak.
Kid’s Cooking projesinde öğrenciler kısaca kendi okullarında çıkan yemekleri diğer ortak okullardaki menülerle kıyaslayabilecek , yöresel ve milli yiyecekleri tanıtacak, favori menülerinden oluşan bir yemek kitabı hazırlayacaklar.
5 öğrencimiz bu proje kapsamında Alman ve Rus okulları ziyaret edecek ve buradaki görevli öğrencilerle tanışarak ortak çalışmalar yapacaklar.
Comenius Okul Ortaklıkları Bünyesinde
Okulumuzun Etkinlikleri:
6 Ağustos 2006 tarihi itibari ile okulumuzun Ulusal Ajansa yapmış olduğu proje başvurusu kabul edilmiştir.
Projemiz 3 yıl sürecektir. Öğrencilerimiz; Polonya, İtalya, Slovakya'dan öğrencilerle mektuplaşarak iletişime başladılar. Öğrencilerimiz günümüzün trendi olan e-posta kullanmak yerine eskiden olduğu gibi toplu olarak mektup yazıyorlar ve arkadaşları ile iletişimlerini bu şekilde sağlıyorlar. Aynı zamanda mektuplarıyla birlikte kendilerini ifade edebilecek küçük hediyeleri de diğer ülkelerden olan arkadaşlarına ulaştırıyorlar.
Özel günler ve bayramlarda da öğrenciler kendi kültürlerini tanıtmak adına birbirlerine bayram kartları ( Ramazan Bayramı, Christmas, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vb.) göndermektedirler. Bu kartlar tüm ülke okullarında sergilenmektir.
Son olarak Nur SABUR, Haluk YALMAN, Seden AYGÜLEN, Italya'nın Codroipo kentine toplantıya katılmışlar ve öğrencilerin yaptığı tüm çalışmaları diğer ülke öğretmenleri değiştirmişlerdir. Projenin Mayıs ayında Slovakya'da yapılacak toplantısına kadar olan yapılması gerekenler de gözden geçirilmiştir.
Okulumuzun temsilcileri aynı zamanda Codroipo'daki okulda branşları ile ilgili dersler işlemişler ve bu okulda Gelişim öğrencilerinin hazırladığı Ramazan Bayramı kartlarını Türk Bayrakları ile süslenmiş bir stand kurarak sergilemişlerdir.
Italya'dan dönen okulumuzun temsilcileri, gönderilen mektupları, Christmas nedeni ile gönderilen Christmas Keki ve diğer şekerlemeleri de öğrencileri ile paylaşmışlardır.
Young Reporters for the Environment Dünya çapında yapılan bir organizasyondur. Bu organizasyonda öğrenciler, yaşadıkları yerde bulunan çevresel sorunları belirleyip, bunlara çözüm bulmayı amaçlarlar. Bunun için konu ile ilgili makaleler yazıp, fotoğraflarla sorunu belgelerler. Tüm bu çalışmaları yaparken dünyanın dört bir tarafında bulunan diğer öğrencilerle irtibata geçerler.
Young Reporters for the Environment yedi alanda çevre sorunlarını kapsar.
Makalelerin veya fotoğrafların bu çevresel sorunları ele alması gerekmektedir.
Young Reporters for the Environment , Foundation for Environmental Education tarafından yürütülmektedir.
Science Across The World : Dünya Fen Birliği
Gelişim Koleji dünya genelinde fen ile ilgili araştırma çalışmaları yürütmek ve bu çalışmaları ortak bir platformda paylaşmak için kurulmuş olan Science Across The World organizasyonu üyesidir.
Öğrencilerimiz proje dersleri kapsamında, SAW organizasyonu yardımı ile yurt dışındaki okullarla bağlantıya geçerek araştırma yapmakta, bilgilerini paylaşmakta ve aynı çalışmanın dünyanın diğer bölümlerinde nasıl sonuç verdiğini öğrenme ve karşılaştırma yapma şansına erişmiş olmaktadırlar.
Okulumuzda Science Across The World organizasyonu ile yürütülmüş olan çalışmalardan bazıları şunlardır:
ISISS Don Carlo Gnocchi, ItalyDrinking Water Geniko Lykio Nigritas, Greece Drinking Water Mohamed Korayem Schools, Egypt Drinking Water Carrigaline Community School, Ireland Acid Rain Colaiste Chriost Ri Secondary School, Ireland Acid Rain Carrigaline Community School, Ireland Renewable Energy Chanpradittaram Wittayakom School, Thailand Renewable Energy I.I.S.S. Nautico Commerciale Turistico G. La Pira, Italy Renewable Energy Mr./Ms. SSYS Delegates Philippines, Philippines Renewable Energy IES Vicenta Ferrer Escrivà- Spain, Connaught School- United Kingdom, El Nasr Girls College- Egypt, Ashton Comprehensive School- Ireland, Scoil Mhuire- Ireland Domestic Waste Sacred Heart Secondary School- Ireland, St. Aloysius' College - Ireland, Midleton cbs school- Ireland , Carrigaline Community School -Ireland, St. Aloysius' College- Ireland, Anivskaya School- Russia, St Angela- Ireland, Yuzhno-Sakhalinsk, lyceum 2- Russia, science-mathematics lyceum- Ukraine, ITIS GRASSI- Italy, Greenbank High School- United Kingdom Chemistry in Our Lives
ENO NEDİR?
Uluslararası Çevre Okulu (ENO) “Environment Online”
“Dünyanın 124 ülkesinde binlerce okulun ortak olduğu Uluslararası Çevre Okulu(ENO)nun çevre hareketi
ENO programı çevresel bilinçlilik ve sürdürülebilir gelişim hakkında okul dönemi içinde haftalık temelde çevresel çalışmalar yürüten küresel bir web okuludur.
2000 yılından itibaren Finlandiya merkezli olarak faaliyet gösteren ENO’nun amacı sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir çevre bilinci oluşturmaktır. Global bir iletişim ağı olan ENO programında “Dünya Nefes Alacak” sloganıyla yürütülecek olan kampanyada 22 Mayıs 2015 tarihine kadar Ege’nin yanı sıra yurdun dört bir tarafından katılımcıların katkısı ile 10.000 ağaç dikilerek ENO Ormanının oluşturulması hedeflenmektedir. Ağaç dikme günü, ENO’nun yıllık etkinliklerinden biridir. Etkinlik, ENO’nun 2017’ye kadar 100 milyon ağaç dikme hedefine katkıda bulunuyor.
ENO İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ:
Biz Gelişim Okulları olarak 6 yıldır ENO üyesiyiz. ENO Ağaç dikme günü etkinlikleri kapsamında Gelişim Okulları olarak 22 Mayıs 2015’de Çeşme/Ildır’da 2001 fidan dikerek 9. GELİŞİM KOLEJİ KORUSU’nu oluşturduk.
Katılan her ülkede yarı-finallerde kazanan 2 öğrenci finallere katılmak için New York’a gönderilmektedir.
Finallerde birinciliği kazanan öğrenci ise Franklin Spelling Bee Kupası ve $10.000 burs alacaktır. İkincilik, üçüncülük ve dördüncülük kazananlara ise benzer ödüller verilmektedir.
GELİŞİM KOLEJİ – VASSİLİADİS KARDEŞLİĞİ
DOSTLUĞA EĞİTSEL BOYUTTA KATKI
YAPIYOR…
2008 YILI EYLÜL AYINDA BAŞLAYAN KARDEŞLİK, KÜLTÜREL PAYLAŞIMLAR VE DOSTLUKLA SÜRÜYOR…
Yunanistan`ın Selanik kentindeki Vassiliadis Koleji`ni temsilen orta kısım müdürü başta olmak üzere beş öğretmen eğitsel işbirliği olanaklarını araştırmak üzere Gelişim Koleji’ni ziyaret ettiler.
Görüşmeler sonunda iki okul öğrencilerinin birbirlerini tanıyabilmeleri için ortak çalışma grupları oluşturmaları, iki ülke halkının öz kültürünü araştırma konusu yapmaları kararlaştırıldı.
İlk tanışma ve buluşma kararı....
AB projelerinden sorumlu okul öğretmenleri ile 7 Eylül 2008 günü Selanik`te yapılan ön görüşmede “kardeş okul” olma düşüncesine iki okulun da sıcak baktığı belirlenmişti.
Bu çerçevede, okullarımızın eğitsel anlamda gerek iki okul düzeyinde, gerekse başta AB programları olmak üzere uluslar arası boyutta ne tür bir işbirliği yapabileceğini belirlemek üzere Kasım ayı (2008)içerisinde ilk görüşmelerin yapılması kararlaştırılmıştı.
Deneyimler ve düşünceler paylaşıldı...
Matematik, Felsefe, Toplumbilim, Yazın ve Plastik Sanatlar öğretmenlerinden oluşan Yunanlı Konuklar, Gelişim Koleji’ndeki işleyişi yakından izleme, öğrenci, öğretmen ve yöneticilerle söyleşiler yaparak düşün alış verişi olanağını buldular.
Avrupa`nın 5-6 ülkesi ile daha önce AB projelerine imza atmış olan ve Kuzey Yunanistan`ın üniversite sınavlarındaki en başarılı okulu olan Vassiliadisli öğretmenler, Gelişim Koleji’ndeki eğitsel uygulamalardan ve okulun bakış açısından çok etkilendiklerini içtenlikle dile getirdiler.
Birlikte yapılacak projelerin, gelecek yıllara yayılarak sürdürülebilmesi ve bu anlamda ortak çalışma gruplarınca benimsenebilmesi için ağırlıklı olarak ilköğretim öğrencilerine yönelik olması, bunun yanında lise öğrencilerinin de katılabilmesi kararlaştırıldı.
Üzerinde uzlaşılan ortak çalışma konuları olarak iki ülke halkının öz kültürlerinin incelenmesi anlamında halkbilimi alanı ile sanatsal etkinlikler belirlendi.
Atlantic-Pacific Matematik Ligi Kasım ve Nisan ayları arasında uygulanan 6 yarışmalık bir seridir. Lise kategorisi içeriği cebir, geometri ve trigonometriyi kapsamaktadır. Yarışmalarda hesap makinesi kullanılmamaktadır. Okullar hebir yarışmadan sonra en yüksek puanı alan ilk on öğrencinin skorlarını takım skoru olarak online olarak bildirirler. Daha sonra bu sonuçlar okulun dahil olduğu bölgedeki diğer takımların skorları ile karşılaştırılır. Yarışma sezonunun sonunda, herbir bölgeden en yüksek puanı alan okullara ve öğrencilere ödül ve takdirleri verilir. Atlantic-Pacific Matematik Ligi hakkında detaylı bilgi için http://www.atpacmath.com/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
GELİŞİM Koleji’nin robotik takımı, Ankara ODTÜ Kampüsü’nde düzenlenen 8. Lego Ligi Türkiye Turnuvası’nda 80 takım arasından robot performans birincilik ödülünü alarak şampiyon oldu...
Özel Gelişim Koleji’nin Adam Derin Örücü, Ahmet Nida Seviç, Hakan Onur Alev, Kaan Demirkıran, Cem Egemen Yücel, Zeynep Şairoğlu, Hüseyin Mert Asal, Ata Yağız Yalavuz, Kaan Karakurt, Selman Egebey Çelebi, Ozan Tarhan, Ahmet Ege Özercan,’ dan oluşan G-Force takımı turnuvanın dört değerlendirme alanının üçünde en iyi puanlarını alan takımlar arasına girerek finallere kalma başarısı gösterdi. Final maçında Gelişim Koleji G-Force takımı turnuvaya damgasını vurarak robot performans Türkiye şampiyonu oldu. Geçtiğimiz dört yıl Türkiye Turnuvasında Robot Performans dalında Türkiye finallerine katıldıklarını hatırlatan Danışman Öğretmenler Reyhan Dönmez ile İbrahim İpek, organizasyonun her yıl belirlediği tema seti ile eylül ayında çalışmaya başladıklarını söyleyerek, “Öğrencilerimiz ile birlikte o tarihten bu yana çalışıyoruz. Gıda Etkeni tema setinin özelliklerine en uygun robotu tasarlayıp, teknik özelliklerini zaman içinde geliştirerek bu sonuca ulaştık. Öğrencilerimizi ve emeği geçen herkesi kutluyoruz. Ödülü tüm Gelişim Koleji ailesine armağan ediyoruz.” dediler. Gelişim Koleji robotik takımı uluslararası turnuvada ülkemizi temsil etmeye hazırlanıyor.
Gauss Yarışması 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin katılımını amaçlamaktadır. Yarışmanın hedefi ise öğrencilerin matematik problemi çözümü becerilerini geliştirmek ve onları cesaretlendirmektir.
Amaç
Her yılın Mart ayının üçüncü haftası bütün dünyada milyonlarca (6 milyondan fazla) öğrenci önemli bir uluslararası matematik organizasyonun parçası olmakta, Kanguru Matematik yarışmasına katılmaktadırlar.
Yarışma ve sınavlarla öğrencilerin matematiğe olan ilgisini çekmek ve matematikte yetenekli öğrencileri daha da motive etmek eskiden beri tüm dünyada var olan bir düşüncedir. Bu kapsamda yapılan çok fazla sınav vardır. Bunlardan en önemlisi Uluslararası Matematik Olimpiyatlarıdır (IMO). 55.si düzenlenen IMO’ya 100 ülke en iyi 6 öğrencisi ile katılıyor. “Kanguru Matematik Sınavı” da her yıl 6 milyon civarı katılan öğrenci sayısıyla IMO kadar yaygın ve önemli bir matematik yarışmasıdır. Ancak Kanguru Matematik Yarışması çoğu yönden bu uluslararası matematik olimpiyatlarından farklıdır. Her yaştan (7-18) öğrencinin 6 farklı kategoride katılabileceği Kanguru sınavı kategorilere göre 24- 30 arası sorudan oluşmakta ve sınav 75- 90 dakika sürmektedir. IMO’da öğrenciler yüksek seviyedeki 6 sorunun çözümü için 2 gün uğraşırlarken Kanguru sınavında sorular öğrencilerin ilgisini çekecek, günlük hayatla bağlantılı ve hatta eğlencelidir. Böylelikle öğrencilerin kafasında yer etmiş olan “matematiğin zor ve sıkıcı” olduğu yönündeki fikirlerini değiştirmeyi, matematiği öğrenciler arasında daha popüler hale getirmeyi hedeflemektedir.
Ülkemizde Kanguru
Türkiye’de Kanguru sınavı şimdiye kadar yaygın bir şekilde uygulanmadı. Buna rağmen Avrupa ülkeleriyle ilişkileri olan kimi okullar bu sınavlara diğer ülkeler üzerinden kayıt olarak girmekte ve önemli başarılar elde etmekteydi. Bu da ortaya garip bir durum çıkarmaktaydı: Türkiye’den katılan öğrenciler başka ülkeler adına, başka dilde sınavlara giriyordu. Sınırlı sayıda öğrenci ile katıldığımız eski yarışmalardan alınan önemli başarılar ve bu başarılar ile ilgili yapılan yayınlar bu sınavın belli oranda tanınmasına da yol açtı. Türkiye'nin farklı illerindeki çeşitli okullardan matematik öğretmenleri ve farklı üniversitelerden akademisyenleri Kanguru Matematik sınavını Türkiye'ye kazandırmak için girişimde bulunarak sınavın Türkiye'de uygulanmasının yolunu açtılar. Şimdi artık Türkiye’de de Kanguru sınavı Türkçe olarak organize edilmeye başladı. 2015 yılında gerçekleştirilen, duyurusu sınırlı olarak yapılan, pilot uygulamamıza tüm Türkiye'den 13 bine yakın öğrenci katıldı. Bu aşamada Sınav Uygulayıcısı okullar ve Sınav Merkezi kurumlar belirleniyor ve bu okullardan öğretmenlerin katılımıyla Danışma Kurulu oluşturularak Kanguru sınavı tüm Türkiye'de organize ediliyor. Kanguru Matematik Sınavı sorularının özgünlüğü ve yaygın uygulanışı ile önemli bir akademik çalışma. Bu çalışmayı Türkiye'de organize etmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na da başvurulmuş ve sınavın duyurusu ve organizasyonu noktasında bakanlık onayı da alınmıştır. Sizin de kurumunuzu Sınav Merkezi okul yapmanız veya sınavımızı okulunuzda uygulamanız bu önemli akademik çalışmanın Türkiye’de de gelişmesine destek vermeniz açısından önemli bir katkı olacaktır.
Gelişim Kolejinde Kanguru
İlk defa 2016 yılında 30 öğrenciyle katıldığımız yarışmada 5 öğrencimiz final sınavına katılma hakkı elde etmiş ve final sınavında da 2 öğrencimiz ilk 100’e girmiştir.
Future Problem Solving Program International (Gelecek Problemleri Çözme Programı ) Global Konularda Problem Çözme, Toplumsal Konularda Problem Çözme, Senaryo Yazma olmak üzere öğrencilerin 3 kategori de yarıştıkları bir uluslararası programdır.Program dil ve anlatım, fen bilimleri ve sosyal bilimleri müfredatıyla da bütünleştirilebilir. Bu programa katılan 21.yy öğrencilerin 21. Yy. becerilerini geliştirdikleri gözlemlenmiştir.
21. yy. Becerileri
Bu program öğrencilerin küresel sorunlara farkındalığını artırmakta ve iş, ekonomik, bilim, teknoloji, toplum ve siyaset gibi alanlarda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır.
Yaratıcılık – Öğrenciler olaylara farklı perspektiflerden bakmayı öğrenmektedirler. Karşı karşıya kaldığımız problemlere farklı çözümler üretmek için yaratıcılık becerisine sahip olmak önemlidir
Eleştirel Düşünce ve Problem Çözme – Öğrenciler bugünün dünyasındaki problemleri ve gelecekteki daha karmaşık problemleri anlamak için analiz yapmaktadırlar. Problem durumlar için çözüm önerileri ve aksiyon planı geliştirme sürecinde problem çözme becerilerini kullanmaktadırlar
İletişim ve İşbirliği – Öğrenciler problem üzerinde çalışırken ve problem çözme becerilerini kullanırken takım arkadaşlarıyla işbirliği yapmaktadırlar. Takımla çalışarak hem iletişim becerileri gelişmekte hem de rapor yazacakları için yazma becerisi gelişmektedir.
Öğrenciler konular üzerinde çalışırken birçok kaynaktan bilgi toplamaktadırlar. Öğretmen veya koç yardımıyla bilgileri analiz edip değerlendirmektedirler. Farklı bakış açıları desteklenmektedir. Uluslar arası Problem Çözme Programının amacı öğrencilere ne düşüneceğini değil nasıl düşüneceğini öğretmektir.
Programla ilgili birçok ülkeden alınan görüşler Gelecek Problemleri Çözme becerileri ve içeriğinin yaşam becerileri için değerini onaylamaktadır. Bu beceriler, öğrencilerin daha sonraki okul başarılarında, karar verme ve iş yaşamında olumlu katkı sağlamaktadır.
Gelişim koleji olarak 2016 yılı ulusal finallerine ve sahipliği yaptık. 5 farklı ilden toplam 13 takımın yarıştığı Türkiye finalinde uluslar arası konferansa katılmaya hak kazanan takımlar haziran ayında Michigan üniversitesinde ülkemizi onurla temsil etmişlerdir.
Bilimin Temelleri
Bu Yarışma Matematik, Fizik, Bilişim teknoloji, Biyoloji, Kimya, Coğrafya, İngilizce, Almanca ve Fransızca dallarında yapılmaktadır. Türkiye’de uygulanan branşlar: Matematik, Biyoloji, Coğrafya, Almanca, İngilizce’dır. Bu branşlar, her ülke katılımcısının okul müfredatına dahil olmaktadır ve uluslararası branşlardır. Yarışma soruları tahmini temel eğitim programları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Sorular İngilizce ve ülke katılımcılarının dillerine çevrilecektir: Almanca, Bulgarca, Çekçe, Rusça, Tacikçe, Türkçe, Ukraynaca, Yunanca.
Ulusal organizasyon komiteleri birbiri ile anlaşarak yarışmanın uluslararası branş listesine başka branş ( en az iki ülke okul müfredatına dahil olan branş) ekleyebilirler. Yarışma eğitimsel odaklıdır.
Bilimin Temelleri yarışmasının genel hedefleri ve amaçları
– Öğrencilerin yaratıcılık yetenekleri ve bilim araştırma faaliyetlerine ilgisini ortaya çıkartmak ve geliştirmek;
– Kültürlerarası iletişim alanını geliştirmek ve zenginleştirmek.
-Yaraşmayı, evrensel eğitim eylemlerin değerlendirme oluşumun bir yol olarak kullanmaktadır;
-Öğrencilerin sahip oldukları temel bilgi ve yeteneklerinin alanları geliştirmek;
–Yaratma seviyesinde bazı derslerin benimsenmesinde öğrencilerin yeteneklerini ve becerilerini göstermelerini sağlamak;
–Öğrencilerin uluslararası öğrenebilme yeteneklerini geliştirmek ve kaynaşmalarını sağlamak;
-Öğrencilerin bilimsel araştırma organizasyonunu yapabilmesi için öğretmenler tarafından gerekçelerini göstermektir.
Gelişim Koleji olarak 5, 6, 7 ve 8. Sınıf seviyelerinde katıldığımız bu yarışmada 2015-2016 eğitim öğretim yılında 1 öğrencimiz 1.seviye, 4 öğrencimiz 2. seviye ve 20 öğrencimiz 3.seviye sertifika almaya hak kazanmışlardır.
THE WSC NEDİR?
‘ÖĞRENMEYE ÖVGÜ’
Değerler ve Vizyon
Katılımcı,
· Cesaretlendirici,
· Disiplinlerarası,
· Görüş alış verişine dayalı,
· İleriye bakan,
· Takım olgusuna odaklı,
· Mizaha açık bir organizasyondur.
Hedefler
· Hangi çevreden gelirse gelsin, her öğrenciyi, kendi gücünü keşfetmesi ve yeni becerileri uygulaması yönünde motive etmek,
· Geleceğin akademisyen ve liderlerinin bulunduğu global topluluklara ilham vermek,
· Bu kişilere, geleneksel akademik yarışmalar veya konferanslar dışında, öğrenmenin verdiği zevki kutlama şansı vermektir.
ISTA NEDİR?