Sevgili Anne & Babalar;
Çocukluk, üzerinde işaretler bıraktığımız coşku dolu, üretken, hayatla bir bütün olduğumuz, ‘yaşama adanmış’ bir dönemdir. Bu dönem, bir o kadar da hayata karşı tecrübesiz ve yanılabilir olduğumuz bir dönemdir aslında. Hayatı çoğunlukla deneme-yanılma yoluyla öğrendiğimiz bir yaşama evresidir. Çocuklarımız bu evrede deneme serüveni içinde er-geç bilgisayar ve teknoloji ile tanışır. Masum niyetle başlayan bu keşfetme serüveni farkında olmadan bağımlılığa dönüşebilir. Teknoloji, aslında bir fırsat iken çocuklar için bir tehlike halini alabilir. Ödevleri yapmakta kolaylık olarak çocukların dünyasına giren bu teknoloji zamanla bilgisayar-internet bağımlılığına dönüşebilir.
Aileler ilk önce çocuklarının bilgisayarı öğrenmesini keyifle izler ve bununla gururlanır. Sonrasında evde dağıtan ve koşturan bir çocuk yerine, yerinden kalkmayan, oyuncaklarını dağıtmayan bir çocuk anne-babalara daha avantajlı gelir. Zamanla bilgisayar oyunlarının keyfine varan çocuk ise gerçek oyunlardan tat alamaz olur. Gün geçtikçe bilgisayarda geçirilen süre artar ve ortaya bağımlılık çıkabilir. Kendini durdurmakta zorlanan çocuklar, bilgisayar başında geçirdikleri süreyi kontrol edemezler. Bu kontrolsüzlüğün sonu bağımlılıkla biter.
Hayatın değişmezi haline gelen internet, bilgisayar ya da akıllı telefonlarla uzun saatler geçiren çocuklarda, depresyondan duruş bozukluklarına kadar birçok olumsuzluğa yol açtığı bildirildi.
Bu bağlamda, internetin uzun süreli kullanımında çocuklar üzerinde neden olacağı olumsuz etkileri velilere anlatmak amacıyla 'Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı' semineri düzenlendi.
18 EKİM 2016 Saat 17.00 ‘de Uzm. Klinik Psikolog Nilay Uğurlu’yu okulumuzda sizlerle buluşturuyoruz
Gelişim Koleji
Kişisel Gelişim ve Rehberlik Birimi
Uzm.Klinik Psikolog Nilay
KİMDİR?
|
İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun oldu ve ardından Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünü onur öğrencisi olarak tamamladı. Ardından Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını yüksek onur öğrencisi olarak bitirdi. Bir yıl süreyle Klinik Psikoloji programı kapsamında Yedikule Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde saha çalışmasında bulundu. Gelişimsel Psikopatoloji Eğitimi, Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimlerini tamamladı. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik çeşitli testlerin uygulaması, yorumlanması ve raporlanması üzerine eğitimler aldı. Trauma Resource Institute tarafından verilen Travma ve Toplumsal Dayanıklılık Modeli eğitimine katıldı. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıklarında saha çalışmalarını tamamladı. Lisans Bitirme Tezi kapsamında normal gelişimli ve otizmli çocuklarla dil gelişimi üzerine çalıştı. Yüksek lisans tezi kapsamında Maya Vakfı’nın psikososyal destek projesi olan Project Lift bünyesinde travmaya maruz kalmış çocuklara destek amacıyla sanat terapisi atölyelerinde terapist olarak uygulamalarda bulundu, halen Project Lift bünyesinde çalışmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Yorum Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde uzman asistanlığı yaptı, pek çok eğitim ve seminerlere katıldı, çeşitli dergiler için yazılar hazırladı, halen merkezde uzman klinik psikolog olarak çalışmalarına devam etmektedir
|
|
|