COLLEGE BOARD
College Board tüm dünyada 6000’den fazla üniversite ve yüksek öğrenim kurumunun üye olduğu bir sistemdir.
Gelişim Koleji 2012 yılından beri College Board üyesidir. College Board üyeliğinin öğrencilerin pek çok eğitim hizmetinden yararlanmasına olanak sağlar, öğretmenlerin de kendilerini geliştirmelerine fırsat yaratır. College Board’un sunduğu imkânlardan Gelişim Koleji olarak öğrencilerimize AP dersleri sunmaktayız.
ADVANCED PLACEMENT (AP) NEDİR?
Advanced Placement (AP) programı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan bir programdır. ABD’nin dışında 60’tan fazla ülkede AP Programı uygulanmakta ve tanınmaktadır.
Bu program için hazırlanan dersler, öğrencilerin henüz lisedeyken üniversite başlangıç seviyesi derslerini almalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Lise öğrencileri üniversite düzeyinde dersler alarak lisans hayatına bir adım önde başlar. College Board’ un belirttiği üzere lisede AP sınavlarından başarılı olan öğrenciler üniversitede bu dersleri almayan öğrencilerden daha başarılı olmaktadır.
AP DERSLERİ NELERDİR?
Math & Computer Science
AP Computer Science Principles
Sciences
AP Physics C: Electricity and Magnetism
English
AP English Language and Composition
AP English Literature and Composition
History & Social Science
AP Comparative Government and Politics
2018-2019 Gelişim Koleji’nde Verilen AP dersleri
Calculus Ders Öğretmeni: Onur Eren
Psychology Ders Öğretmeni: Ece Öner
World History Ders Öğretmeni: Zeynep Edirnecik
AP derslerine katılım koşulları nelerdir?
AP derslerine katılmak isteyen öğrencilerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gereklidir.
1. İngilizce A veya B kurunda olup İngilizce not ortalamasının 85 ve üzeri olması ya da IELTS sınavından 6.5 almış olması.
2. Seçtiği AP dersinin ortalamasının 85 ve üzeri olması. (Örn: Calculus A almak isteyen öğrencinin 10. sınıf Matematik ve İngilizce not ortalamasının 85 üzerinde olması gerekmektedir.)
AP ders seçim formları Haziran ayının ilk haftasında AP koordinatörüne iletilmelidir. Sonrasında yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
AP dersine katılma hakkı kazanan öğrencilerin yaz dönemi ödevlerini okul kapanmadan teslim almaları ve yeni akademik yılın ilk haftasında ilgili AP öğretmenine teslim etmeleri gerekmektedir.
AP dersi alan öğrencilerin sınava girmeleri zorunludur.
AP SINAVLARI (Okulumuz AP Sınav Merkezidir)
Her yıl tüm dünyada aynı anda Mayıs ayında yapılır. Okulumuz öğrencileri tüm AP sınavlarına okulumuzda girerler. Sınavlar ücretlidir. Bu sınavlar 1 ila 5 arasında puanlanır. 3 ve üzeri notlar geçer olarak kabul edilir.
Not dağılımı:
5= Üstün düzeyde yeterli
4= İyi derecede yeterli
3= Yeterli
2= Yetersiz
1= Başarısız
Advance Placement programı, özellikle yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapmayı amaçlayan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. ( Örn: ABD’deki üniversitelerin %90ı AP sınavlarını tanır. Örn: Harvard, Yale, Princeton)
Bu programı başarıyla tamamlayan ve sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lisans eğitimine hazır olduklarını kanıtlayarak standart başvuru yapan adayların önüne geçme imkânı elde eder.
Yüksek AP sınav notlarına sahip olanlar lisans eğitimlerinde bir takım derslerden muaf olma şansı elde ederler.
Üniversitelerin zorunlu tuttuğu giriş derslerini lisans eğitimine başlamadan tamamlayarak bölüm derslerine daha erken başlayabilirler. Koşullar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekte ve her yıl güncellenmektedir.
Öğrenciler elde ettiği skorlar ile üniversitenin akademik konseyine başvurarak da eşleşen müfredat içerikleri ile muafiyet alma hakkı kazanabilirler.
AP sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrencilerin Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs alma olasılığı da artmaktadır.
Her üniversite AP ile ilgili koşullarını yenileme hakkını gizli tutar. Başvurulacak üniversite belirlenmiş ise AP skorunun direk üniversiteye gönderilmesi de mümkündür.
Bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift anadal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler.
Lise süresince AP derslerine katılıp, sınavlara giren öğrenciler, üniversitelerin kabul kurulları tarafından üniversite okumaya hazır öğrenci olarak kabul edilir ve bu öğrencilerin seçilme olasılıklarını arttırır.
Ülkemizde Koç, Sabancı ve Özyeğin üniversiteleri gibi kurumlar Advanced Placement dereceleri yüksek öğrencilere burs sağlamaktadırlar. Her birinin koşulları farklılık göstermektedir.
Daha iyi çalışma alışkanlıklarının geliştirilmesi, yazı yazma becerilerini iyileştirme, problem çözme yeteneklerini edinme gibi, ileride üniversite yıllarında başarılı olabilmek için hayati bazı becerilerin geliştirilmesine de yardımcı olur.