6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen; Kahramanmaraş merkezli felaket düzeyindeki deprem yıkımından sonra, tüm ülke olarak içinde yaşadığımız binaların depreme dayanıklılığını sorguladığımız bir sürece girdik.
Aradan 3 ayı aşkın bir süre geçince, birçoğumuz kaygılardan uzaklaştı, yaşam normal akışına döndü. Ancak; bizim açımızdan, benzeri bir durumda böyle bir felaketin yaşanmaması için gerekli önlemin alınması gerçeği önemini hiç yitirmedi.
Gelişim Koleji olarak bu bilinçle, daha önce de sizlerle paylaştığımız gibi binalarımızın 2018 yılı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)’ne uygunluğu konusunda bir çalışmaya başlamıştık.
İlk olarak EXEN Mühendislik yetkilisi İnşaat Yüksek Mühendisi Orhan Aslan ve onun kontrolü altındaki ekibiyle zemin etüdü çalışmalarımıza başladık. Buna göre;
• Zemin Sondajları: Yönetmeliğe uygun olacak şekilde yeterli sayıda ve derinlikte yapılacak sondajlar
• Zemin Mekaniği Deneyleri: Sondajlarda alınan örselenmemiş ve örselenmiş tüp, SPT kaşığı, karot örneklerinde uygun görülen serbest basınç, kesme kutusu, ödometre, doğal su içeriği tayini, birim hacim ağırlık, özgül ağırlık ve sınıflandırma vb.. deneyleri (elek analizi ve kıvam limitleri)
• Genel jeolojik değerlendirme
• Zemin profil idealizasyonu ve kesitlerin oluşturulması
• Taşıma kapasitesi hesabı
• Oturma hesabı, farklı oturma riski değerlendirilmesi
• Güvenilir temel taban basıncı hesabı
• Zemin profili ve temel türü için eş değer yatak kat sayısı hesabı
• Doğal zemin periyodu hesabı
• Zayıf zeminlere ait geoteknik parametrelerin tespiti
tamamlandı.
Zemin etüdü sonrası ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek Geoteknik raporu hazırlandı ve buna bağlı olarak “Bina Performans” analizlerine geçildi.
Bina performans analizi de aşağıda belirttiğimiz şekilde sonuçlandı:
Çelik konstrüksiyon çatı katının da ilave edilerek yapılan performans analizli sonuçlarına göre kontrol edilen tüm betonarme blokların, TBDY 2018 Bölüm 15’de verilen hedeflenen performans düzeyi olan “Kontrollü hasar” seviyesini sağladığı anlaşılmaktadır.
Söz konusu yapının 2018 yılı TBDY de belirtilen koşullar çerçevesinde aranılan performans seviyesinde olması nedeniyle betonarme yapılar için herhangi bir güçlendirme projesi hazırlanması ihtiyacı olmadığı belirlenmiştir.
Bunun yanı sıra mevcut betonarme bloklara sonradan ilave edilmiş olan çelik konstrüksiyon çatılara ait yapılan doğrusal statik analizlerde kesit yetersizliği olan bazı makas elemanları tespit edilmiştir. Bu nedenle tüm bloklarda çelik çatıları oluşturan makas elemanlarında güçlendirme çalışması yapılacaktır. Yerinde kesit ve ölçü kontrolü mutlaka imalat öncesi yapılmalıdır. Yapılacak olan çelik konstrüksiyon güçlendirme çalışmaları teknik rapor ekinde tüm bloklara ait detaylı raporlarda verilmiştir. Aynı zamanda geoteknik rapor sonuç ve öneriler kısmında belirtilmiş olan sıvılaşma potansiyeli riski için zemin ıslahı yapılacaktır. Mevcut yapı olması nedeniyle zemin ıslahı yöntemi olarak düşük basınçlı çimento enjeksiyonu yapılması uygun görülmüştür.
Gerçekleştirdiğimiz eylem planına göre okullar tatile girdikten hemen sonra ( Kurban bayramı ertesinde) sıvılaşmaya karşı zemin çimento enjeksiyonuna başlanacak, devamında da projesi hazırlanan çelik konstrüksiyon güçlendirme çalışmaları başlayacaktır.Yaz tatili sürecinde de bitirmeyi planladığımız çalışmalarla 2023-2024 eğitim öğretim yılına 2018 TBDY’ne uygun ve hazır bir halde başlayacağız.
Bilgilerinize sunar, felaketlerden uzak, sağlık, mutluluk, barış ve huzur içinde günler dileriz.